Streetkläder

Sponsrade länkar

Sedan 1990-talet är det inne med streetkläder. Stilen tar fasta på trender inom gatumodet. Löst, slappt och hängigt är ledorden. Tröjor och byxor ska dessutom vara försedda med tryck som refererar till gatumode och streetmusik.

Streetkläder
Lösa och hängiga kläder kännetecknar streetstilen.

Sponsrade länkar

Streetkläder – eller s.k. streetwear – är ett omfångsrikt begrepp. Gemensamt för klädstilen är dock kopplingen till musikstilen med nämnda namn. Många anhängare av streetkulturen menar att streetkläder kan delas in i två stora kategorier; dels formella streetkläder, dels mera informella varianter. Den formella stilen betonar enfärgade plagg, som trots sin relativa formalitet är lediga och därmed förespråkar samma livsstil som de galnare, informella streetkläderna.

Populära sedan 1990-talet

Streetkläder har varit populära sedan 1990-talet och trenden håller fortfarande i sig. Till en början var det främst killar som representerade klädstilen, men nu finns det även gott om street kläder för tjejer. Inte minst toppar, t-shirts och byxor. Gemensamma inslag i streetmodet är dock sneakers, tröjor med prints som refererar till streetmusik och (amerikanskt) gatumode.

Street kläder online

Att komma över streetkläder online är idag tämligen överkomligt, inte minst med anledning av att tillverkare som Nike, Tommy Hilfiger, Adidas, WESC och Stüssy har särskilda kollektioner med inriktning mot streetmode.

Sponsrade länkar