Ekologiska kläder

Sponsrade länkar

Försäljningen av s.k. ekologiska kläder ökar ständigt; ekologiska kläder sägs vara mera slitstarka än kläder av traditionell bomull. Att de skonats från kemikalier är ytterligare ett plus.

Ekologiska kläder
Ekologiska kläder säljs ofta med miljömärkning.

Sponsrade länkar

Jakten på skönhet skapar mycket fulhet i världen; ett vanligt påhopp på modevärlden och klädindustrin - tillika ett kraftargument för att köpa ekologiska kläder. Denna typ av kläder är giftfria, bekväma att bära samt långsiktigt gångbara i och med att kemikalieutsläppen och utsläppen av bekämpningsmedel minimeras vid tillverkningen – ett faktum som inte minst är viktigt för dem som jobbar ute på bomullsfälten.

Argument och fakta för ekologiska kläder

De argument och fakta som brukar framhållas för köp av ekologiska kläder lyder vanligtvis enligt följande:

  • Ekologiska kläder gör att marken inte lakas ur, vilket i sin tur får positiv inverkan på djurlivet och människor i närheten av klädindustrierna.
  • Ekologisk bomull odlas helt utan kemikalier och bekämpningsmedel. Detta i motsats till vanlig bomull, som tillhör de mest besprutade produkterna i världen.
  • Textilier – däribland kläder – tillverkade av ekologisk bomull är mera hållbara och slitstarka än textilier med besprutad bomull.

Nackdelar med ekologiska kläder

Följande nackdelar brukar framhållas gällande ekologiska kläder:

  • Som kund måste du förlita dig på återförsäljarens löfte om att de ekologiska kläderna verkligen är ekologiska. De allra flesta privatpersoner saknar instrument för att kontrollera om kläderna är ekologiska på riktigt.
  • Ekologiska kläder är dyrare än kläder tillverkade av traditionell bomull.
  • Genom att köpa miljömärkta kläder uppmanas man som kund att förbättra livsvillkoren för 120 miljoner människor. Är klädföretagen verkligen så altruistiska att de skulle satsa eventuella vinster på att höja de anställdas löner?

Det är sammanfattningsvis mycket populärt med kläder av ekologisk bomull – försäljningen ökar stadigt med ca en procent per år. I slutändan är det du som avgör om du är beredd att betala en merkostnad för ekologiska kläder.

Sponsrade länkar