60-tals kläder

Sponsrade länkar

Klädmodet på 1960-talet avviker i allt väsentligt från modet under 1950-talet. Bekvämlighet, informella trender och ungdomlig stil gör sig nu gällande.

60-tals kläder
En kvinna i en miniklänning, som låtit sig inspireras av 1960-talets mode.

Sponsrade länkar

Det eleganta och stilrena modet från 1950-talet avmattades rejält under därpå följande årtionde. 60-tals kläder domineras av polotröjor i kombination med skidbyxor, platåskor och sneakers. Män skulle efterlikna Beatles, medan kvinnor skulle gå klädda i korta svarta festklänningar som kombinerades med plastörhängen. 1950-talets öronclips ansågs inte moderiktiga på 1960-talet.

Hattar – klassiska tillbehör till 60-tals kläder

Hattar var omåttligt populära på 1960-talet; de bars i vått och torrt av både kvinnor och män, till alla typer av klädsel. Övriga populära plagg var byxkjolen, som slog igenom under detta årtionde. Desto mer populär blev minikjolen, ballongkjolen och, mot slutet av 1960-talet, Hippieklädseln. För tjejer gällde det att vara trådsmal, lite pojkaktig, medan killarna skulle bära slitna, schackrutiga jeans och kläder med rymdmotiv – detta med anledning av månlandningen.

Informell bekvämlighet

Kort och gott – 60 tal och kläder innebar, till skillnad från 1950-talet, generellt sett en mindre formell och traditionsbunden klädsel. Kläderna behövde inte längre spegla bärarens yrkesgupp och sociala ställning i samma utsträckning som var fallet på 1950-talet. Bekvämligheten fick således ökat spelrum i klädmodet, för att fullständigt kulminera under nästkommande decennium med Hippiestilen sin främsta ledstjärna.

Sponsrade länkar