Rockabilly kläder

Sponsrade länkar

Rockabilly är en klädstil som lutar sig mot 1950-talets swing- och rockabillymode. Idag upplevs rockabilly kläder således som en aning retro.

Rockabilly kläder
Par med utpräglad rockabillyklädsel. Tatueringar är också vanliga inslag i rockabillykulturen.

Sponsrade länkar

Rockabilly är en musikgenre som kan betecknas som en blandning av blues och country. Vissa menar även att det finns inslag av hillbilly och att rockabilly skulle vara en föregångare till rockmusiken, medan andra hänvisar till rockabilly som en genre av rock´n´roll. Rockabillykulturen, som starkt förknippas med denna musikgenre (även med swing, och rock´n´roll), innebär i korthet att dess anhängare dras till farliga, mystiska och äventyrliga aktiviteter. Anhängare av kulturen har i många fall en förkärlek för tatueringar med sjömansmotiv.

Kännetecken hos rockabilly kläder

Den klädstil som förknippas med rockabilly anspelar i första hand på det mode som rådde när rockabillykulturen föddes på 1950-talet. Swingskjortor och lösa bowlingskjortor med klassiska linjer, bekväma jeans och creepers. Butiker som TUK, Collectif, Miss Fortune och Daddy O’s säljer bowling- och swingskjortor i en retrolook som väl matchar rockabillystilen. Bland svenska återförsäljare bör man i första hand välja följande:

  • Sivletto.com – webbutik med total inriktning mot retrokläder och rockabilly. Sivletto har även en fysisk butik i Stockholm.
  • Hep Cat i Lund (webbutik på hepcat.se).
  • Polarbear.se – omfångsrikt utbud av lösa bowlingskjortor.
  • Venomous.se – butik med inriktning mot hårdrockskläder, men inrymmer även rockabillyplagg till viss del.

Det går även att komma över plagg som passar rockabillystilen i helt vanliga butiker, förutsatt att man är selektiv i sitt val.

Sponsrade länkar