80-tals kläder

Sponsrade länkar

1980-talets kläder har åter börjat ge sig till känna; detta med anledning av att unga vuxna i 25-30 års åldern numera ser tillbaka med nostalgi på sin barndoms klädmode.

80-tals kläder
Blommor och ljusa färg kännetecknar 80-tals kläder.

Sponsrade länkar

1980-talet innebär för de flesta hockeyfrilla, neonfärger och ljusa pasteller som chockrosa och aprikos. För barn gällde stora Mussepiggtryck på tröjorna, medan unga vuxna gärna klädde sig i den tidstypiska Now-tröjan från H&M, som ofta varvades med spetslinnen och lycraplagg. Båtringtröjor med bara axlar, jeansskjortor och Hawaiiskjortor är ytterligare karakteristiska inslag i 1980-talets klädmode.

1980-tals kläder för tjejer

Typiska 80-talskläder för tjejer är ballongkjolar och collegebyxor; naturligtvis förekom även collagekjolar och collageklänningar, liksom trikå- och puffärmsklänningar och kjolar prydda med volanger. Pastellfärger, som turkost, neongult och knallrosa var självklara färgval oavsett plagg.

1980-tals kläder för män

De flesta förknippar 80-tals kläder för män med nitjackor, baseballjackor och kavajer av midjekort längd. Dunjackor och dunvästar är 1980-tals trender som levde kvar tills långt in på 1990-talet, då de emellertid började uppfattas som en aning passé. Övriga 80-tals kläder för herr är naturligtvis de tidigare nämnda Hawaiiskjortorna med matchande shorts, liksom pösbyxor och de omåttligt populära stentvättade jeansen. Denim jeans och Levis 501-modell bör särskilt nämnas i detta sammanhang.

1980-talet – gyllene dresstider

Pastellfärgerna är de mest typiska inslaget under denna era; såväl 80-tals festkläder som vardagsplagg från 1980-talet genomsyras av iögonfallande pasteller. Den mest tidstypiska vardagsklädseln var emellertid mjukisbyxor eller joggingdress. Den som gick klädd i en pastellfärgad träningsoverall från Adidas kunde känna sig moderiktig; träningsoverall i kombination med kardborrskor pekar ut en fullfjädrad 1980-talist.

Vad gäller subkulturer under 1980-talet var rockkulturen högst framträdande; 80-tals rockkläder tillverkades således i stora mängder.

Sponsrade länkar