50 tals kläder

Sponsrade länkar

Under 1950-talet skulle kläderna signalera elegans och stil. Detta för att kompensera krigsårens torftiga klädmode. 1950-talets kläder är således synonyma med den första etablerade modevågen efter kriget.

50 tals kläder
Prickiga klänningar kännetecknar 1950-talets mode.

Sponsrade länkar

1950-talet kan betraktas som optimismens decennium; spåren av krigstidens härjningar hade i princip undanröjts och svenskarna fick det successivt bättre under detta årtionde. Semester, TV-tittande och egen bil blev var mans rättighet. Den sociala tryggheten satte sina spår inte minst i klädmodet; 1950-talets kläder ger i allmänhet ett propert och snyggt intryck.

1950-tals kläder – stilfull elegans

Eleganta 50-tals kläder
En prickig, axelbandlös klänning i en nyare version.

Människornas förbättrade sociala ställning ledde i regel till att klädemodet började återspegla stil och elegans, oavsett vilken yrkesroll man hade. Butiksbiträden skulle bära åtstramade arbetsrockar, servitriser klassisk svartvit klädsel, sekreterare grå trenchcoats och direktörer likaså grå kostym. Med tanke på att klädseln skulle avspegla varje enskild yrkesgrupp var den på sätt och vis ganska konservativ och har därmed många gemensamma nämnare med 1930-talets mode. Den nya gemensamma grundvalen var emellertid att såväl vardagsklädseln som festklädseln skulle vara proper och elegant – troligtvis för att kompensera de tidigare fattiga krigsåren.

Kläder till fest á la 50-tal

1950-talets festklädsel domineras av axelbandslösa långklänningar, t.ex. aftonklänningar med korsett, samt vida kjolar eller smala snäva kjolar i kombination med jacka som tydligt framhäver navelpartiet. För männens del innebar 50 tal och kläder i klartext kritrandiga kostymer, vita skjortor och mönstrade slipsar. Även vardagskläder skulle på 1950-talet utstråla formalitet och kombineras med vattenkammat hår för männens del. Kvinnorna skulle i regel bära pärlhalsband och clips i öronen, såväl till vardag som till fest.

Sponsrade länkar