MC-kläder

Sponsrade länkar

Välj de MC-kläder du tycker är skönast. Men tänk även på att anpassa stilen på dina motorcykelkläder till din MC – en äldre motorcykel bör t.ex. framföras i skinnjacka och läderoverall.

MC-kläder
Skinnjacka och svarta stövlar förknippas oftast med MC-kläder.

Sponsrade länkar

Det främsta syftet med MC-kläder är att skydda förare och passagerare mot vädrets makter. I andra hand är syftet med kläderna att verka som skydd vid eventuell olycka; detta trots att kläderna i praktiken utgör ett ytterst ringa skydd för den i trafiksammanhang mycket utsatta motorcyklisten.

Klassiska MC-kläder – skinn och stövlar

De flesta förknippar klassiska motorcykelkläder med jackor av skinn och läderstövlar. Dessa användes mycket riktigt innan 1950-talet för att skydda mot fartvinden. De klassiska, svarta skinnbyxorna blev emellertid populära först på 1950-talet, liksom skinnställen. De senare ersattes senare under 1990-talet av textilkläder. Bra textilplagg kan nämligen vara lika tåliga som skinnkläder.

I samband med roadracing används fortfarande uteslutande MC-kläder av skinn, t.ex. skinnställ och heltäckande overaller av töjbart skinnmaterial. Som konsument bör du tänka på att traditionella MC-kläder är mycket dyr utrustning. Det är över huvud taget inte obligatoriskt att köpa MC-kläder – den enda obligatoriska klädseln för MC är själva hjälmen – men de allra flesta väljer ändå att bära särskild MC-klädsel. Tänk på att det finns gott om begagnade MC-kläder att köpa för dig som i första hand vill investera pengar i själva motorcykeln. Att köpa billiga MC-kläder för barn är särskilt att rekommendera; barnen växer ur sin klädsel snabbt såtillvida att det i längden blir mycket dyrt att hålla sig uppdaterad med MC-kläder av rätt storlek för växande barn.

MC-kläder – populära märken

Följande populära märken av MC-kläder säljer bra bland svenska konsumenter:

  • Halvarsson MC-kläder – butiken på Vegagatan i Sundbyberg säljer såväl skinnjackor, skinnställ som hängselbyxor.
  • Rukka MC-kläder – finländska Rukka är mest känd för sina vädertåliga MC-godkända jackor. Tillverkaren tillhandahåller MC-kläder för både dam och herr.
  • Lelles MC-kläder – Företag med säte på Nymansgatan i Uppsala. Mycket stort utbud av MC-kläder och accessoarer till MC.
  • Jofama MC-kläder – stor tillverkare av MC-kläder och tillbehör till MC. I Sverige finns ca 30 återförsäljare – fullt produkt- och butiksutbud finns på jofama.se.

Du som köper MC-kläder bör i första hand ta ställning till om du önskar kläder av textil eller skinn. Fördelen med textilier är att de är lätta och bekväma att bära. Skinnkläder signalerar däremot nostalgi från gamla tider och förknippas fortfarande, i allmänhetens ögon, med klassisk MC-klädsel. Du som kör en äldre hoj bör därför prioritera skinn framför textilier.

Sponsrade länkar