Retro kläder

Sponsrade länkar

Retrokläder online eller i fysiska butiker som Myrorna eller Erikshjälpen? Alla inköpsställen har olika fördelar. Vad väljer du?

Retro kläder
Retro klänning i rosa färg.

Sponsrade länkar

Retrokläder – eller vintagekläder – är ett samlingsnamn på kläder i originalskick från tidigare årtionden – vanligtvis inrymmer beteckningen alla kläder fram till 1980-talet (Hippiekläder uppftattas alltså numera som retrokläder!). Riktigt gamla kläder kallas däremot antika kläder, trots att de har föga gemensamt med antiken som tidsepok.

Att klä sig i retro kläder

Vita retro kläder
Funderar du på bröllop i retrostil? – Denna retro bröllopsklänning med långt släp är ett möjligt alternativ för bruden.

Eftersom begreppet retro eller vintage i klädsammanhang rymmer hundratals olika stilar är det i regel lättare att dela in begreppet i undergrupper. Att tala om 60-tals kläder, 50-tals kläder eller hippiekläder är betydligt lättare. Du som är intresserad av retrokläder bör tänka på att kombinera dem medvetet. Om du väljer en hippieklänning i kombination med 60-tals sandalstövlar är det helt i sin ordning, så länge du är kapabel att motivera ditt val.

Var köpa retrokläder?

För de flesta retrofantaster är Ebay ett himmelrike; här kan du köpa retrokläder förhållandevis billigt från konsumenter som inte kan – eller vill – inse värdet bakom plaggen. På Ebay finns även ett överflöd av tillbehör till retrokläder – handväskor, smycken, sandaletter och vantar. Återigen – tänk på att kombinera tillbehör och retrokläder medvetet. Olika stilar kan med fördel kombineras så länge helheten är lyckad.

Retrokläder kan köpas billigt på loppmarknader, hos någon av Myrornas butiker, på Humana (tidigare Uff) eller på Erikshjälpen (inte alla butiker säljer kläder!). I second hand butiker är de betydligt dyrare – särskilt med anledning av att personalen är mera påläst och således förmår tillämpa rätt prissättning på exklusiva retroplagg. Sannolikheten att göra riktiga fynd är således inte lika stor i second hand butiker – men å andra sidan bidrar personalen med en helt annan expertis.

Sponsrade länkar